← Timeline
Avatar
Tigra

Очевидна думка, але все ж треба її озвучити:

Регулювання цін на електрику для населення створило стимул обслуговувати населення в останню чергу, бо вигідніше експортувати. А населення з іншими покупцями конкурувати не може, бо не може запропонувати постачальникам електрики більшу ціну.

Треба продавати електрику населенню за ринковими цінами, тоді всім всього вистачатиме (за винятком локальних проблем). І щоб кожний постачальник пропонував свою систему тарифів з різними SLA по різним цінам, як у страшному "недостатньо регульованому" ринку інтернет-послуг.

Це на додаток до дерегуляції видобутку енергії і її продажу, що створило б децентралізовану менш вразливу систему.

Тобто маємо годівницю для олігархів + популістську кістку для населення у вигляді дешевої електрики => спотворена система стимулів і як наслідок дефіцит. А якщо подумати головою, переваги вільного ринку стануть очевидні.

To react or comment  View in Web Client
Comments (1)
Avatar

Почитай про балансування і синхронізацію електромереж. Система буде менш вразлива економічно, але технічно нічого не зміниться.
На ринку швидко встановиться олігополія, і буде як з мобільним зв'язком - приблизно однакові пропозиції у всіх операторів, а вибір оператора більше зумовлений релігійними мотивами, ніж економічними.

To react or comment  View in Web Client